Yliopistojen kansainvälinen kilpailu tutkijoista, opiskelijoista, tutkimus- ja lahjoitusrahoituksesta ja tunnettuudesta kiristyy edelleen. Tutkimuksen ja opetuksen laatu sekä niiden kautta rakentuva maine tulevat olemaan ratkaisevia sekä opiskelijoiden että henkilöstön rekrytoinnissa.
Helsingin yliopisto haluaa olla vuoteen 2025 mennessä opiskelijoita, tutkijoita ja kumppaneita ympäri maailmaa houkutteleva ympäristö huippututkimukselle ja oppimiselle. Korkeatasoinen infrastruktuuri ja laajat digitaaliset aineistot mahdollistavat luovan työskentelyn. Yliopisto vahvistaa tärkeimpiä tutkimusalueitaan tekemällä yhteistyötä kansainvälisten kumppaneidensa kanssa.
Suurten haasteiden ja muutosten keskellä poliittiset ja yhteiskunnalliset vaatimukset yliopistoja kohtaan kasvavat. Yliopistojen pitää pystyä kehittämään koulutusta tulevaisuuden osaamis- ja työelämätarpeiden mukaan.
Tämän päivän opiskelijat ratkaisevat tulevaisuuden haasteita. Digitalisaatio ja yleinen teknologian kehitys mahdollistavat uudenlaisia tieteen tekemisen tapoja sekä opetuksen ja opiskelun muotoja.
Helsingin yliopisto haluaa vuoteen 2025 mennessä nostaa opiskelijat keskiöön. Yliopisto tarjoaa opiskelijoille kilpailukykyisiä, entistä laajempia koulutusohjelmia ja tutkintoja. Opiskelijat pääsevät osallistumaan tutkimustoimintaan heti opintojen alusta lähtien.
Yliopiston toimintaympäristö on vahvassa murroksessa, mikä edellyttää jatkuvaa uusiutumista. Tiukkenevan taloustilanteen vuoksi rahoitusta on haettava monista kansallisista ja kansainvälisistä lähteistä. Toimintaa on pystyttävä suuntaamaan ympäristön muutosten mukaan.
Helsingin yliopisto haluaa vuoteen 2025 mennessä olla tunnettu avoimesta ja kokeilevasta toimintakulttuuristaan. Henkilöstölle tarjotaan mahdollisuuksia kehittää osaamistaan muuttuvan ympäristön tarpeisiin. Yliopisto hakee toimintaansa rahoitusta ketterästi eri lähteistä.
Helsingin yliopisto panostaa vahvaan perustutkimukseen. Yliopisto valitsee toimintansa profiilia tukevat tärkeimmät tutkimusalueet, joille kohdennetaan rahoitusta, henkilöresursseja ja tukipalveluita. Profiloitumista vahvistetaan rekrytoimalla parhaat osaajat, joille tarjotaan houkuttelevat aloitustukipaketit. Koulutusta suunnataan yhteiskunnan tarpeiden mukaisesti.
luo selkeän kansainvälisen profiilin
nostaa kansainvälisen opetus- ja tutkimushenkilöstön osuuden 30 prosenttiin
nopeuttaa kansainvälisten opiskelijoiden valintamenettelyä ja
toteuttaa laajat hakukohteet kandiohjelmiin ja organisoi opiskelijavalinnan koulutusohjelmiin, joista on selkeä etenemispolku eri maisteriohjelmiin.
Kandidaatin- ja maisterintutkintoon johtavat koulutukset järjestetään usean tieteenalan yhteisinä koulutusohjelmina. Kandidaatti-, maisteri- ja tohtorikoulutus muodostavat kokonaisuuden, jossa on ennakoidut siirtymäpolut tasolta toiselle. Maisteriohjelmiin hakeudutaan kandidaattitason koulutuksen pohjalta sekä Helsingin yliopistosta että muista yliopistoista ja korkeakouluista kotimaasta tai ulkomailta. Maisteriohjelmista tehdään kansainvälisesti houkuttelevia.
yhdenmukaistaa koulutusohjelmien opetussuunnitelmat
ottaa työelämän aktiivisesti mukaan koulutusohjelmiin
sisällyttää yritys- ja yrittäjyyskoulutusta kaikkien alojen koulutustarjontaan ja
tohtorikoulutuksen haku- ja valintaprosessit yhdenmukaistetaan.
Yliopisto edistää avointa vuorovaikutusta joustavien digitaalisten kanavien avulla. Lisäksi hyödynnetään kampuskohtaisia kohtaamispaikkoja. Yhteistyötä yhteiskunnan vaikuttajien ja yritysten kanssa monipuolistetaan. Yliopiston toimintakulttuuri on sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti vastuullista.
tukee erilaisia yhteisöllisiä toimintamuotoja kuten Opettajien akatemia, tutkijakollegium ja Tiedekulma 2017
toteuttaa Muutosohjelman
edistää kieliperiaatteiden mukaisia monikielisiä käytäntöjä koko yliopistossa ja
kehittää tietojärjestelmiä käyttäjälähtöisesti.
Monitieteinen ongelmanasettelu ja yksiköiden välinen yhteistyö lisäävät tutkimuksen vaikuttavuutta yhteiskunnassa. Tutkimustulosten hyödyntämiseen kannustetaan ja sitä tuetaan ammattimaisesti. Tutkimuksen tasoa seurataan säännöllisesti kansainvälisten vertailujen avulla.
kannustaa ja auttaa tutkijoita hakemaan kansainvälistä rahoitusta
laskee tutkimuksen hyödyntämisen meriitiksi uralla
lukee yritysyhteistyötä rakentamalla yliopiston yhteisen kumppanuustoimintamallin ja
vakiinnuttaa laatujärjestelmän osaksi yliopiston ja sen yksiköiden kaikkia toimintoja.
Oppiminen ja osallistuminen uuden tiedon luomiseen ovat yliopisto-opintojen ydintä. Opiskelijat osallistuvat opetuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Heidät otetaan mukaan tutkimustoimintaan jo kandidaatti- ja maisteriopinnoissa. Osaamisen arviointitapoja monipuolistetaan, ja uudet oppimista tukevat digitaaliset menetelmät otetaan opetukseen mukaan.
tukee opiskelijoiden toimimista vertaisopettajina ja
kouluttaa ja tukee tutkimusperustaisten opetus- ja oppimismenetelmien käyttöönottoa ja laajaa hyödyntämistä.
Henkilöstön osaamisen kehittäminen parantaa työhyvinvointia, edistää valmiuksia ottaa vastaan vaativampia tehtäviä ja vahvistaa yliopiston tulosta.
kehittää henkilöstön digitaalista osaamista koko yliopiston tasolla
edistää henkilöstön mahdollisuuksia urakiertoon osana hallinnon ja palveluiden uudelleenjärjestelyjä
huolehtii, että jokaisen yliopistolaisen työn tavoitteet linkittyvät yliopiston tavoitteisiin ja
vahvistaa työnhyvinvointia tukevaa johtamista.
Helsingin yliopisto on edelläkävijä avoimen tiedon tuottamisessa ja hyödyntämisessä.
Tutkimuksen avoimuutta tuetaan keskitetyin investoinnein. Tutkimusinfrastruktuureja kehitetään avoimen tieteen periaattein.
avaa tutkimusmenetelmät ja -tulokset sekä aineistot tiedeyhteisön ja yhteiskunnan käyttöön ja
hyödyntää opetuksessa yhä enemmän avoimia foorumeita, digitaalisuutta sekä itse- ja vertaisarviointia.
Sekä sähköiset oppimisympäristöt että muunneltavat opetustilat tukevat oppijaa aktiivisena toimijana. Opiskelijoiden avoimet ja digitaaliset oppimisympäristöt korvaavat perinteisiä luokkatiloja. Verkkoympäristöissä noudatetaan monikielisyyden periaatteita.
lisää verkko-opiskeluympäristöjen monipuolista käyttöä ja
ottaa käyttöön mobiileja, personoituja opetus- ja opintopalveluita.
Yliopiston rahoitukseen vaikuttaminen on jokaisen yliopistolaisen tehtävä. Tutkijoita ja opettajia rekrytoitaessa otetaan huomioon kyky hankkia ulkomaista uutta rahoitusta, parhaita opiskelijoita ja tuottaa kansainvälisesti merkittävää tutkimusta ja korkealaatuista opetusta.
Yliopisto suuntaa ketterästi rahoitustaan strategisesti tärkeimpiin kohteisiin ja seuraa aktiivisesti niiden tuloksia. Erityistä huomiota rahoituksen hankkimisessa kiinnitetään yhteistyöhön sekä suomalaisten että kansainvälisten yritysten kanssa.
lisää ja tukee kansainvälisen täydentävän rahoituksen hankintaa ja varainhankintaa ja
suuntaa rahoitusta joustavasti strategisesti tärkeisiin kohteisiin.
Ajantasaiset tutkimusinfrastruktuurit ja ammattitaitoinen tukihenkilöstö mahdollistavat korkealaatuisen tutkimuksen.
Infrastruktuurien saavutettavuutta ja käyttöä tehostetaan.
kehittää tutkimusinfrastruktuurien saavutettavuutta verkossa ja
keskittää infrastruktuurien koordinointia.
Tiivis yhteistyö kansainvälisten kumppaneiden kanssa lisääntyy erityisesti eurooppalaisen tutkimusrahoituksen tuella. Kansainvälisten yliopistokumppaneiden kanssa vahvistetaan molempien osapuolten tutkimusprofiilia, näkyvyyttä ja rahoitusta. Yliopiston omia tutkijoita kannustetaan pitempiaikaisiin vierailuihin ulkomaisiin tutkimuskeskuksiin.
vakiinnuttaa yliopistotason kansainvälisten strategisten kumppanuuksien valinnan ja
ulottaa strategiset kumppanuudet koskemaan kaikkia organisaatiotasoja.